Helprotese og delprotese

TANNPROTESE
Tannproteser er erstatninger for manglende tenner. Når tannleger snakker om proteser er det to ulike typer: fastsittende og avtakbare. For tannlegen er en fastsittende bro også en protese. Proteser vil aldri føles som ens egne tenner, du må venne deg til dem og det tar tid å lære seg å bruke en protese. Det som er bra med protesene i dag er at de er naturtro og mer komfortable.

Tannlegen vil gi deg råd om hvilken protese som egner seg best for deg. Det finnes to typer avtakbare tannproteser: hel-og delproteser. Har du et resttannsett som kan brukes til å feste en delprotese til er det en stor fordel. Kan ingen av tennene dine bevares trenger du en helprotese.

Tannproteser lages slik:
Helproteser til overkjeve er laget etter et nøyaktig avtrykk av gane og kjevekam. Et tannkjøttfarget akrylmateriale får kunstige tenner i plast eller porselen festet på. Protesen til underkjeven er hesteskoformet slik at det er plass til tungen. Tungen er med på å holde protesene fast. Tannproteser lages på et tannteknisk laboratorium etter avtrykk av kjevene dine. Les om de tre ulike protesetypene her:

1.     Alminnelig helprotese
Helprotesen erstatter alle tennene i en kjeve. En ny helprotese lages vanligvis som erstatning for en gammel helprotese.

  1. Immediat helprotese
    Immediat betyr øyeblikkelig og denne settes inn samme dag som de siste tenner er trukket. Også i dette tilfelle er det på forhånd tatt avtrykk av over-og underkjeven. Denne protesen har den fordelen at man slipper en tannløs periode. Til gjengjeld må man senere etterfore protesenes innvendige flater fordi gummene og kjevekammene endrer seg under tilhelingen etter at alle tennene er fjernet. Dårlig tilpasning til kjevekam betyr løse proteser.
  2. Delprotese
    En delprotese kalles også en partiell protese. Denne typen lages på et støpt metalskjelett som har kroker som fester protesen til de naturlige, gjenværende tennene. Av og til lages spesielt utformede kroner til resttannsettet for å gi et ekstra feste til en delprotese. Delproteser kan også lages i akryl uten metallskjelett. Delproteser kan være et godt alternativ til fastsittende broer.

Når blir man vant til protesene?

Det er ikke uvanlig at man føler at hele munnen er fylt opp av protesene, men etter øvelser og tålmodighet vil man etter hvert kunne snakke og spise med protesene. Musklene trenes opp i kinn og tunge for å holde protesen på plass. Du vil få økt spyttsekresjon, gnag eller irritasjon av proteseunderlaget og manglende plass til tungen, men la tannlegen kontrollere protesene da små korreksjoner kan ha en stor betydning for protesenes funksjon.

Hel protese koster 15000,-

Del protese koster 7500,-

Hvor lenge varer en protese?
Det skjer løpende små forandringer i munnen og protesen vil med tiden passe dårligere og dårligere. Det betyr at den blir vanskeligere å tygge med, at den løsner når man snakker, at gommene som protesen hviler på kan bli irritert slik at du etter hvert kan få en infeksjon. Du bør gå til kontroll hos tannlegen minst én gang i året.

Gode råd over hvordan du holder en protese ren:

– La det være vann i vasken når du pusser protesen. Faller protesen i en tom vaskeservant kan det knekke biter av den.

– La ikke protesen tørke ut. Legg den i et proteserensemiddel eller i vanlig vann når du ikke har dem i munnen. Bruk aldri vann hvor temperaturen er mye over 37 grader. Oppvaskmaskinen er ikke å anbefale. For høy varme kan få protesen til å vri/slå seg. Den blir skjev og passer ikke lenger til gommene.

– Du bør pusse protesen hver dag. Spesielt viktig er det å pusse protesens innside nøye. Renholdet forhindrer at protesen misfarges, men i lengden vil likevel noe tannsten og misfarging dukke opp. Dette kan tannlegen hjelpe deg med.

– Puss gummer, tunge og gane hver morgen med en myk børste. Det sikrer at proteseunderlaget bevares betennelsesfritt og friskt.

Gå til tannlegen hvis protesen brekker, sprekker, plutselig blir løs eller hvis det skjer noe unormalt. Forsøk ikke selv å slipe eller rette på protesen. Resultatet kan bli at protesen må kastes.

Color Skin

Nav Mode